Ten rewelacyjny „chlebek” upiekłam pierwszego dnia Nowego Roku – składa się z samych najzdrowszych na ziemi nasion, ziaren i pestek, więc będzie stanowił wartościowe źródło białka, antyoksydantów, omega 3, błonnika, minerałów i witamin – w sam raz dla każdego, kto przykłada wagę do jakości na talerzu. 

Chlebek jest przy tym pożywny i niezwykle smaczny. Uwaga tylko na kalorie, pojedyncza kromka może liczyć ich ponad 300 – nie jest to więc w żadnym razie chlebek dietetyczny :)) !

Składniki na ok. 10 standardowej wielkości kromek:

  • 1 szklanka pestek słonecznika

  • ½ szklanki całych ziaren siemienia lnianego

  • ½ szklanki pestek z dyni

  • ½ szklanki ziaren sezamu

  • ½ szklanki łuski gryczanej

  • ½ szklanki nasion chia

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich

  • około 1½ szklanki wody

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka soli

  • ulubione przyprawy i zioła

  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (płatki owsiane warto wcześniej zblendować na grubą „mąkę”). W drugiej połącz wodę z płynnym olejem kokosowym.

  • Dodaj składniki mokre do suchych i porządnie wymieszaj wszystko łyżką. Mieszaj, aż nasiona i płatki pochłoną wodę, a ciasto będzie dość gęste. Odstaw miskę, aż ciasto pochłonie cała wodę, na około 1 – 2 godziny.

  • Ciasto przełóż na lekko natłuszczoną blachę  i mokrym wałkiem rozwałkuj na około 0,5-1 cm grubości, a następnie pokrój na podłużne prostokąty.

  • Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz kromeczki przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut, aż będą rumiane. Pozostaw do ostygnięcia, a potem podawaj z czym dusza zapragnie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *