Dziś w roli głównej DYNIA.

 

 

 

 

Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,

Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał?

«Sto lat». «Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz» 

Rzekła dynia. Dąb na to: «Próżno ze mnie szydzisz;

Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:

Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz».

 

(Ignacy Krasicki „Dąb i dynia”)

 

 

Sezon wprawdzie niezbyt dyniowy, jednak zatęskniliśmy za ciepłem i słońcem, a w zamrażarce znalazł się zapas dyni z września ubiegłego roku – zapraszamy więc do degustacji!

 

 

 

 

Muffiny otrębowo-dyniowe, przepis na 12 dużych muffinek po 88 kcal każda:

 

 

3 szklanki otrąb owsianych drobno mielonych
1 szklanka startej na grubych oczkach dyni (z górką nawet)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
1/4 szklanki odżywki proteinowej (niecałe 30g)
50 g stewii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
szczypta soli

 

 

Do miski wrzucamy dynię, otręby, dodajemy jajka, wlewamy wodę i sok z cytryny, mieszamy. Dodajemy odżywkę i resztę składników: jogurt naturalny, stewię, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Całość dokładnie mieszamy. Blachę do muffinów lub foremki natłuszczamy dokładnie, wypełniamy je masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy je, gdy góra będzie ładnie zarumieniona.

 

 

 

 

Konfitura z dyni oraz kiwi 

 


dynię trzemy na tarce, kiwi kroimy w kostkę, smażymy aż sok odparuje i konfitura zacznie przywierać, doprawiamy cytryną i stewią do smaku  

 

 

Turecki chlebek/ keks z dyni – przepis na niedużą blaszkę, ok. 10 porcji po 232 kcal każda:

 

 

1 szklanka płatków owsianych
szklanka startej na grubych oczkach dyni (miąższ bez pestek) (200 g)
2 łyżki mąki razowej
3 łyżki lnu mielonego
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
80 g suszonej żurawiny
100 g potłuczonych niezbyt drobno migdałów
50 g stewii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu

 

W misce mieszamy jajka z dyniowym puree i płatkami owsianymi. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy śmietanę, mleko, masło, mąkę, len i mieszamy. Dodajemy żurawinę i posiekane migdały, stewię, cynamon i proszek. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do keksówki natłuszczonej odrobiną klarowanego masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut, do zarumienienia. Można piec z termoobiegiem.

 

 

 

 

SMACZNEGO !!!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *