Kulki Cocochia powstały z inspiracji fit-kokosankami poleconymi przez dobrą znajomą – a w zasadzie nie tyle z inspiracji, co prozaicznie z braku amarantusa, który jest zasadniczym składnikiem tychże, a którego akurat nie miałam pod ręką 😉 – oraz z braku robota kuchennego pożyczonego chwilę temu córce 🙂

 

 

W wersji oryginalnej do fit-kokosanek potrzebujemy 3 białka jaja i po 3 łyżki amarantusa i wiórków kokosowych na każde użyte białko. Białko należy ubić, wymieszać z suchymi składnikami, masę dosłodzić do smaku jakimś zdrowym słodziłem, wykładać porcyjki na blachę i piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około. Przepis znajdziecie TUTAJ.

 

 

W wersji z chia i bez możliwości ubicia białek – 3 białka miksujemy w blenderze z 3 łyżkami chia, wlewamy masę do miseczki i dodajemy całe opakowanie (150) g wiórków kokosowych oraz miodek jako źródło słodyczy plus dodatkowe lepidło. Kulki formujemy w dłoniach i pieczemy jak fit-kokosanki – w ok. 180 stopniach przez ok. 20 minut 😉

 

 

Otrzymujemy przepyszne, wysokoodżywcze, bezglutenowe i bezmleczne rafaello – pożywne i naturalne. W pakiecie całe bogactwo kokosa i chia!

 

 

 

 

CHIA nie bez powodu oznaczało w języku Majów SIŁĘ, a przez Azteków nazywane było ziarnem biegaczy. Zawiera w małej objętości skondensowane bogactwo błonnika, białka, omega-3 (więcej niż łosoś atlantycki!) i omega-6, wapnia (procentowo więcej od mleka krowiego!), manganu, fosforu, magnezu, cynku, witamin B1,B2,B3 oraz antyoksydantów.

 

 

 

 

To właśnie dzięki błonnikowi chia może absorbować do 10-12 krotnie więcej wody niż samo waży, stając się sycącą żelopodobną substancją i wypełniając żołądek. Błonnik stanowi przytłaczającą większość węglowodanów obecnych w ziarenkach; jego żelujące właściwości można sprytnie wykorzystać do sporządzania z nasion pysznego PUDDINGU – wystarczy wymieszać je z mlekiem lub mleczkiem kokosowym i na noc pozostawić w lodówce!

 

 

Chia wpływa pozytywnie na gospodarkę cukrową, regulację ciśnienia; dzięki zawartości kwasu ALA z grupy omega-3 indukuje apoptozę komórek odpowiedzialnych za rozwój raka piersi i szyjki macicy. Kwasy omega-3 wspomagają również pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację  – oraz wspomagają układ nerwowy, mogąc nawet przeciwdziałać rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera).

 

 

 

 

KOKOS z kolei to bogactwo błonnika (100 g suszonego miąższu orzecha kokosowego zawiera ok. 23 g błonnika, a 150 g pokrywa w blisko 100% dzienne zapotrzebowanie człowieka na błonnik!), potasu, magnezu i fosforu, a także kwasu foliowego oraz dobroczynnych nasyconych kwasów tłuszczowych –  trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, dzięki czemu nie są odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii. Przesądza to o nieocenionym wpływie olejów kokosowych i miąższu kokosa (np. w postaci wiórków czy mąki kokosowej) na dietę redukcyjną i szeroko rozumiane zdrowe żywienie.

 

 

Reasumując – nasze kuleczki to prawdziwa bomba błonnikowo-tłuszczowo-mineralna!

NIC TYLKO WCINAĆ COCOCHIA!

One comment on “Rafaello z kokosem i chia – błonnik, kwasy omega oraz minerały w postaci najpyszniejszej z pysznych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *