Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami –

stąd Fit Misja postanowiła przetestować

kilka receptur na pączki dietetyczne 😉

 

 

Na chwilę obecną jeden rodzaj nam się NIE udał, co pominę grobowym milczeniem 😀 – natomiast za drugim podejściem osiągnęliśmy miażdżący sukces w postaci najlepszych pączków na świecie – tak pysznych NIGDY dotąd nie zdarzyło mi się jeść, włącznie z klasycznymi z cukierni.

 

 

 

 

Są leciutkie, rozpływają się w ustach. Nie zawierają cukru i nie są smażone na tłuszczu. Są słodkie w sam raz, lukrowane cytryną, a w środku mają rozkoszny owocowy mus.

 

 

 

 

Ich jedyną wadą jest to, że są z białej pszennej mąki. Jeśli ktoś nie będzie w stanie tego przeżyć – może spróbować zastąpić ją innym typem, powinny się udać – będą w najgorszym razie mniej puchate i troszkę cięższe.

 

 

A oto przepis na niebiańskie fit-pączuchy ;):

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  • 250g mąki tortowej

  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 25g drożdży

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka miodu (do zaczynu)

  • łyżka zdrowego słodzidła – stewia, erytrol, ksylitol

  • pół łyżeczki soli

  • łyżka miękkiego masła (można pominąć)

  • skórka otarta z cytryny

  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

  • sok z cytryny i fit-słodzidło na lukier (u nas stewia) – można pominąć lub użyć bardzo gęstego miodu

  • szklanka mrożonych owoców jagodowych i łyżka miodu do nadziewania (można również użyć „nutelli”z awokado, nadziać pączki plastrami banana lub całymi owocami (truskawki <3)

 

 

 

Sposób wykonania:

 

 

Delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżeczkę miodu, łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut). Do miski wsypujemy resztę mąki, wbijamy jedno jajko i jedno żółtko, dodajemy startą skórkę cytrynową, kilka kropli ekstraktu waniliowego, słodzidło oraz pół łyżeczki soli. Dodajemy czynny zaczyn i wyrabiamy dość luźne, kleiste ciasto. Na koniec dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od dłoni (w razie konieczności podsypujemy odrobinę mąką). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut. W tym czasie blendujemy mrożone owoce z łyżką miodu na gęsty mus.

Gotowe ciasto odpowietrzamy (kilka zagniatających ruchów w zupełności wystarczy), odrywamy kawałki wielkości małej pięści, rozpłaszczamy i na każdy „placuszek” wykładamy łyżeczkę musu i sklejamy brzegi. Pączki układamy w sporych odległościach od siebie na blasze (na papierze lub folii do pieczenia) lub umieszczamy w szerokich foremkach do muffinek i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia – na ok. 1,5-2 godziny. Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 20-30 minut (góra-dół, bez termoobiegu). W czasie pieczenia przygotowujemy dość gęsty lukier – rozcierając słodzidło z odrobiną soku z cytryny. Pączki lukrujemy gdy zupełnie ostygną 😉

 

 

 

 

Zaręczam, że się udadzą i przysięgam, że są OBŁĘDNE w smaku.

… u nas przetrwały tylko kwadrans od momentu wyjęcia z piekarnika –

chyba jedynie dlatego, że uparłam się je sfotografować ;D

 

 

 

 

Fit-pączki otrębowe z jabłkiem i kremem czekoladowym

One comment on “Fit-pączki PĄCZUCHY bez cukru i tłuszczu – fit misja na Tłusty Czwartek!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *