Fit Misja testuje kolejne pączuchy 🙂

– dziś czas na otrębowe z jabłkiem i czekoladą!

 

 

Fantastyczne pączki, w których część mąki zastąpiliśmy otrębami owsianymi, a klasyczne nadzienie owocowe – duszonym jabłkiem w czekoladowej pierzynce.

 

 

 

Są troszkę inne niż wczorajsze, bardziej przypominają w smaku słodką bułeczkę. Nie zawierają cukru i nie są smażone na tłuszczu. Są słodkie w sam raz, lukrowane domową czekoladą – pychotka!

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  • 150 g mąki tortowej

  • 100 g otrębów owsianych, zmielonych

  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 25g drożdży

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka miodu (do zaczynu)

  • łyżka zdrowego słodzidła – stewia, erytrol, ksylitol

  • pół łyżeczki soli

  • sok z cytryny, gorzkie kakao oraz fit-słodzidło na lukier (u nas stewia)

 

 

Nadzienie:

 

 

  • Pół awokado (dojrzałego)

  • Kakao gorzkie

  • Miód

  • Jabłko

  • cynamon

 

 

Sposób wykonania:

 

 

Delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżeczkę miodu, łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut). Do miski wsypujemy resztę mąki, otręby, wbijamy jedno jajko i jedno żółtko, słodzidło oraz pół łyżeczki soli. Dodajemy czynny zaczyn i wyrabiamy dość luźne, kleiste ciasto – w razie konieczności podsypujemy odrobinę mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut.

 

 

W czasie wyrastania blendujemy awokado, miód i kakao na gęsty czekoladowy krem i przygotowujemy jabłkowy środek – czyli podduszamy od przykryciem przekrojone na pół ćwiartki jabłka (obranego i pozbawionego gniazda) z cynamonem. Lukier przygotowujemy rozcierając słodzidło z odrobiną soku z cytryny i kakao. Pączki będziemy lukrować gdy zupełnie ostygną 😉

 

 

Gotowe ciasto odpowietrzamy (kilka zagniatających ruchów w zupełności wystarczy), odrywamy kawałki wielkości małej pięści, rozpłaszczamy, a następnie na każdy „placuszek” wykładamy łyżeczkę kremu oraz cząstkę jabłka –  i sklejamy brzegi. Pączki umieszczamy w szerokich foremkach do muffinek i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia – na ok. 1,5-2 godziny. Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 25-30 minut (góra-dół, bez termoobiegu).

 

 

 

 

 

Smacznego 😉

 

 

Fit-pączki PĄCZUCHY bez cukru i tłuszczu – fit misja na Tłusty Czwartek!!

 

One comment on “Fit-pączki otrębowe z jabłkiem i kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *