Batony muesli, błonnikowe, zbożowe, fitness i inne tego typu robią furorę na stoiskach ze zdrową żywnością. Wydaje nam się, że coś, co wygląda na zrobione z samych ziaren i suszonych owoców – nie może nam szkodzić, a z wręcz będzie błogosławieństwem dla organizmu. Hmm, czyżby? Przyjrzyjmy się, co NAPRAWDĘ w nich jest…

 

 

ŻRÓDŁO: CZYTAJ SKŁAD

 

 

(Kryterium: brak syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu palmowego – w tym utwardzanego, konserwantów, regulatorów kwasowości, sztucznych aromatów, maltodekstryny, barwników, substancji spulchniających, cukru lub innej substancji słodzącej na pierwszym miejscu składu.

 

 

 

 

 

 

A teraz – migusiem własne batony z nami czarować!

 

 

FIT Misji zajęło to niecałą godzinkę 😉

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

  • 4 banany, zmiksowane

  • 150 g daktyli, namoczonych przez min. 30 minut, odcedzonych, zmiksowanych

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich – jakie nam smakują), grubo zmielonych

  • 4-5 szklanek mieszanki ulubionych orzechów, migdałów, słonecznika łuskanego, pestek dyni, rodzynek lub żurawiny, suszonych moreli – większe sztuki orzechów można lekko potłuc, większe owoce – pokroić

  • Opcjonalnie – czekolada gorzka 85-90% kakao, potłuczona na kawałeczki

 

 

 

Wykonanie:

 

 

 

  • Wszystko zmieszać w lepkie, gęste „ciasto”, a następnie rozłożyć warstwą grubości ok. 0,5-1 cm na blaszce wyścielonej folią do pieczenia (używamy do tego zwilżonych dłoni) i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

  • Po wyjęciu z piekarnika – ostudzić całkowicie i pokroić w batony :).

  • Jeśli na nasz gust będą się wydawały zbyt mokre – rozłożyć pokrojone na kratce i podsuszyć do ulubionego stopnia kruchości.

 

 

 

 

 

Z podanych proporcji wyszło nam dwadzieścia kilka pożywnych sztuk 😉 oczywiście zależy, na jakie kawałki całość zdecydujesz się pokroić 🙂

 

 

Świetna opcja na drugie śniadanie do szkoły lub kipiącą minerałami i witaminkami przekąskę. Doskonałe również dla wegan oraz osób na dietach eliminacyjnych – bez jajek, bez glutenu (wówczas należy upewnić się, że nasze płatki owsiane NIE SĄ ZANIECZYSZCZONE GLUTENEM – czyli nabyć oznaczone symbolem przekreślonego kłosa) czy bez nabiału.

 

 

Batony są mega sycące, słodkie i baaaardzo zdrowe!

 

 

 

 

 

Mmmmmmmmmmm!!!!

 

 

 

We wpisie wykorzystano informacje i zdjęcia pochodzące z witryny internetowej czytajsklad.com :

Batony musli i inne

One comment on “DOMOWE BATONY MUESLI – wulkan energii i zdrowia – SŁODKIE BEZ CUKRU!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *