Słodka niedziela w nowej odsłonie – jedyne czego żałuję, to że tak późno zdecydowałam się podjąć to przepyszne wyzwanie!

 

 

 

 

Zrobienie czekoladek zajmuje 45 minut. Potrzebujesz tylko foremek silikonowych na czekoladki/ do kostek lodu, nierafinowanego oleju kokosowego, gorzkiego kakao oraz fit-słodzidła – u nas erytrol 😉

 

 

  • olej kokosowy nierafinowany – 0,5 szklanki (można zastąpić rafinowanym bezzapachowym)

 

  • kakao gorzkie – 0,25 szklanki

 

  • erytrol – kilka łyżek, do smaku (można zastąpić czymkolwiek innym – miodem, namoczonymi i zmiksowanymi na gładko daktylami, ksylitolem, stewią)

 

 

Wykonanie – banalne. Wszystko razem miksujemy/blendujemy, ostrożnie wypełniamy masą foremki, po czym mrozimy przez 30 minut :). Po tym czasie wyjmujemy gotowe czekoladki z foremki i przechowujemy w lodówce – o ile nie znikną, zanim tam trafią!

 

 

 

 

 

Czekoladki z tego przepisu wychodzą super kremowe, ani twarde ani miękkie, słodkie w sam raz i do szaleństwa czekoladowe. Nam wyszło ich 35 – każda 31,5 kcal, o zawartości węglowodanów zaledwie 0,3 g/ sztukę.

 

 

 

 

6 comments on “Domowe czekoladki – 3 składniki, zero cukru, niebo w gębie!
  1. Pat napisał(a):

    Robię takie samo, są naprawdę przepyszne !

    • Aneta napisał(a):

      Prawda? 🙂 następne wyzwanie – zrobić pralinki kokosowe, bielutkie jak śnieg, i drugie z dodatkiem masła orzechowego 🙂

  2. Lisica napisał(a):

    Aż ślinka cieknie! 🙂
    walecznalisica.blogspot.co.uk

    • Aneta napisał(a):

      Koniecznie wypróbuj, może przywieziesz z wojaży jakieś pyszności, które wzbogacą ich smak? Koniecznie pochwal się swoimi pralinkami, gdy/jeśli je wyczarujesz! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *