DZIEŃ DZIEWIĄTY  akcji GO SUGAR FREE z FIT MISJĄ 🙂

 

 

 

 

 

Zadanie na dziś – OGRANICZAMY NAPOJE SŁODZONE, ENERGETYKI,

WODY SMAKOWE, SOKI OWOCOWE i NEKTARY DO 0,33 L DZIENNIE

– jedna mała puszka lub wysoka szklanka.

 

 

Straszne? Nie do wyobrażenia? 😉

 

 

Straszne jest to, ile cukru przemycamy do swojego ciała w postaci napojów i energetyków. Mało kto zastanawiał się kiedykolwiek, jakie to dokładnie ilości:

 

 

Napój               Cukier w 1 litrze napoju = kostki cukru/ łyżeczki w 1 litrze                                                                                                                                                 

 

Coca-cola

106 g = 21,2 kostki

Pepsi

110 g = 22 kostki

Tiger

108 g = 21,6 kostki

Red bull

108 g = 21,6 kostki

Mirinda

129 g = 25,8 kostki

Lipton Ice tea

69 g = 13,8 kostki

Mountain dew

124 g = 24,8 kostki

Fanta

92 g = 18,4 kostki

Sprite

100 g = 20 kostek

Kinley tonic

94 g = 18,8 kostki

Nestea

75 g = 15 kostek

Tymbark napój

108 g = 21,6 kostki

Hortex Pomarańcza Nektar

110 g = 22 kostki

Tymbark Ananas Nektar

120 g = 24 kostki

Tymbark Pomarańcza Sok 100%

100 g = 20 kostek

Kubuś marchew malina jabłko

105 g = 21 kostek

 

 

 

Jak widać, picie soku zamiast coli wcale nie oznacza ograniczenia spożywanego cukru. W głowach konsumentów na całym świecie utrwaliło się przeświadczenie, że soki są zdrowe – nauka pokazuje dziś, że nie do końca jest tak „różowo”…

 

 

Fruktoza. Choć występuje ona naturalnie w owocach, to wciąż jest cukrem. Pozornie zdrowe i wybierane jako alternatywa dla napojów gazowanych, soki owocowe spożywane bez umiaru stanowią równie poważne zagrożenie dla zdrowia, co zwykły cukier.

 

 

Z tabeli, którą widzicie, wynika, że soki owocowe zawierają tyle samo cukru, co sztuczne napoje, a nektary owocowe nawet więcej!

 

 

Badania naukowe dowodzą, że u ludzi którzy jadają całe owoce, nie wzrasta znacząco ryzyko zachorowania na cukrzycę. Te osoby zaś, które zastępują owoce sokami i nektarami, są znacznie bardziej narażone na cukrzycę typu 2 – winna temu jest wysoka zawartość w nich czystej fruktozy pozbawionej ochronnego działania błonnika (soki czyste, klarowane).

 

 

Nadmierne i długotrwałe spożycie fruktozy ma negatywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu. Powoduje gwałtowne zmiany stężenia insuliny i glukozy we krwi, co nawet u osób zdrowych prowadzi wprost do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.

 

 

Fruktoza powoduje spadek stężenia leptyny i wzrost poziomu greliny po zjedzeniu posiłku. Leptyna i grelina, a także insulina, to hormony, które regulują apetyt. Kiedy żołądek od dłuższego czasu jest pusty, zaczyna produkować grelinę – „hormon głodu”. Po spożyciu posiłku insulina uruchamia w tkance tłuszczowej produkcję leptyny – hormonu, który daje poczucie sytości.  Fruktoza nie stymuluje wydzielania insuliny w organizmie, a co za tym idzie – nie dochodzi do produkcji leptyny. Jej poziom w organizmie cały czas jest niski, co zaburza odczucie głodu – cały czas ma się niepohamowany apetyt, zwłaszcza na słodkie.

 

 

Musimy uświadomić sobie jedno:  wszystkie cukry niosą za sobą zagrożenie i szkodzą, choćby nawet były sprzedawane w sklepach z tzw. „zdrową żywnością”. Tymczasem nie ma znaku równości między jabłkiem a sokiem jabłkowym – jabłko zawiera oprócz cukrów związki mineralne, witaminy, błonnik, skórkę. Zawartość odżywcza jabłka i soku to dwie całkiem różne sprawy; nie ma natomiast specjalnej różnicy między piciem napojów gazowanych i sklepowych soków – to prawie to samo, tyle tylko, że bez bąbelków i zamknięte w kartonie. Tak naprawdę świeżo wyciśnięty sok zachowuje swoje właściwości przez 15 – 20 minut. Co więcej, soki dostępne w sklepach są nie tylko dosładzane, ale również dodaje się do nich wiele barwników/aromatów tylko po to, by wyglądały jak świeże i oszałamiały zapachem „owoców”. Nie wspominając już o konserwantach…

 

 

Jeśli już decydujemy się na wypicie soku, koniecznie zwracajmy uwagę na jego skład. Sok nie jest niezdrowy, jeśli jest podawany w odpowiedniej ilości i ma dobrą jakość. Należy bardzo starannie analizować informacje podawane na opakowaniach i wybierać soki, które nie zawierają dodatku cukru, najlepiej tzw. jednodniowe, mętne, przecierowe.

 

 

Warto pamiętać o tym, że sok może stanowić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia – ale nie więcej. Niestety często czynności takiej jak picie nie kojarzymy z dostarczaniem kalorii – tymczasem jeśli szklanka Kubusia ma (prawie) 150 kcal,  to wypicie trzech takich szklanek (wcale nie nierealne podczas imprezy czy w ciągu gorącego dnia!) to dodatkowe 450 kcal na dobę, czyli tyle, ile może mieć sycący obiad! Jeśli chodzi o gaszenie pragnienia – najlepszym rozwiązaniem będzie zawsze WODA :). Dlatego właśnie nasz detoks od wody rozpoczęliśmy 🙂

4 comments on “DZIEŃ DZIEWIĄTY – go sugar free z Fit Misją! DETOKS CUKROWY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *