MAZUREK BEZ MĄKI, CUKRU, TŁUSZCZU i NABIAŁU

– Fit Misja na Wielkanoc

 

 

 

 

Możliwe? Możliwe!

 

 

Mazurek już czeka na swoje honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Spód kruchutki i złocisty, na nim czekolada, mus śliwkowy i migdały. Pachnie nieziemsko w całym domu, a całe pieczenie i ozdabianie zajęło nam 45 minut 🙂

 

 

 

 

Nasz mazurek jest bez cukru, bez nabiału, bez glutenu – i choć swoich kalorii troszkę ma, to z dumą je obnosi – takich kalorii nie ma się co obawiać, szczególnie w okresie Świąt.

 

 

Zainspirował nas przepis Anny Lewandowskiej KLIK!. Bardzo polecam, szczególnie sam spód – wychodzi idealny, choć wyklejając ciastem foremkę miałam obawy, że albo się nie upiecze, albo nie odkleję go od dna, albo pokruszy się przy najlżejszym dmuchnięciu 😉

 

 

Górę każdy może po swojemu zmodyfikować – u nas łatwiejsza wersja masy czekoladowej i zamiast powideł – mus owocowy bez cukru.

 

 

Nie mogę się już doczekać, aż go pokroimy! Okruszki, czekolada i mus smakowały rajem!…

 

 

Mazurek z mąki kokosowej

 

 

Składniki:

 

 

Ciasto:

 

 

  • 5 jajek

 

  • 2 łyżki oleju kokosowego (nie musi być płynny)

 

  • 10 łyżek mąki kokosowej

 

  • szczypta soli

 

 

Masa czekoladowa:

 

 

  • Pół dużego kubka daktyli suszonych

 

  • 2 łyżki kakao

 

 

Do dekoracji: mus owocowy bez cukru, migdały i odrobina wiórków kokosowych

 

 

(u nas taki KLIK! – do nabycia w Leclercu:)

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

 

Wyrób ciasto robotem kuchennym. Niech Cię nie zrazi, że będzie kruche już w fazie wyrabiania – konsystencją przypomina zwykłe bardzo kruche ciasto, tylko lepi się jeszcze mniej ;). I nie, to nie pomyłka, że brak w przepisie jakiegokolwiek słodzidła – ciasto jest słodkie od samego kokosa!

Następnie przygotuj foremkę – u nas wystarczyło natłuścić ją olejem koko i wysypać lekko mąką kukurydzianą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, foremkę wyłóż cienką warstwą ciasta (ugniatając i rozprowadzając je palcami, wałeczek – nawet taki do pizzy – u nas się nijak nie sprawdził) – i piecz ok 15 minut aż będzie złociste, a jego brzegi wyraźnie odejdą od formy.

 

 

 

W międzyczasie zalej wrzątkiem daktyle tak, by woda je tylko przykryła. Gdy zmiękną, zblenduj je wraz z wodą. Dodaj tyle kakao, by masa była gęsta i mocno czekoladowa, a następnie przestudź.

 

 

 

 

Przestudzoną masę rozprowadź na przestudzonym cieście.

Na masę wyłóż mus owocowy bez cukru, świeże lub suszone owoce, orzechy, migdały, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Mazurek gotowy 😍

 

 

 

 

Smacznego i Wesołych Świąt!!

 

 

2 comments on “MAZUREK BEZ MĄKI, CUKRU, TŁUSZCZU i NABIAŁU – Fit Misja na Wielkanoc!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *