ROZSZERZANIE DIETY: w 5-6 m. życia sugerowane 4 posiłki mleczne (w tym z kaszką bezglutenową/ glutenową) + 1 dodatkowy: zupka, przetarte owoce. | |||||
wiek | rodzaj pokarmu | jakie – konkretnie, orientacyjna kolejność | producent | ile/ ile dziennie | w jaki sposób |
5-6 m. życia | KP/MM | MM – początkowe | wg preferencji i uwarunkowań indywidualnych, sugerowana porcja 150-160 ml. W 6 m-cu można wprowadzać mleko następne – wg uznania. | KP na żądanie i/lub MM jako uzupełnienie KP lub samo MM 4 x dziennie | Karmienie piersią lub butelką |
warzywa | Ziemniak, marchewka, dynia, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, brukselka, groszek, soczewica czerwona, kapusta biała, czerwona i włoska | z pewnego źródła lub gotowe certyfikowane obiadki. | 1x dziennie jako posiłek dodatkowy, dziecko decyduje o ilości | przecier warzywny z warzyw gotowanych, zmiksowanych – podawany łyżeczką | |
owoce | Jabłuszko, jagody, dzika róża | Jabłko bez skórki, owoce z pewnego źródła lub gotowe certyfikowane musy | 1x dziennie lub co 2 dzień, 50-100 g | przecier owocowy z owoców gotowanych/ pasteryzowanych, zmiksowanych – podawany łyżeczką |
5-6 m. życia | kaszki i kleiki bezglutenowe | Ryżowe, kukurydziane, jaglane bez dodatku cukru –> | KASZKI BOBOVITA
– mleczno – ryżowa o smaku bananowym po 4 m-cu
KASZKI HOLLE – Holle kaszka mleczno – orkiszowa BIO po 4 m-cu – Holle kaszka mleczno – jaglana BIO po 4 m-cu – Holle kaszka pszenna Grysik po 4 m-cu
KASZKI HIPP
– Hipp kaszka ryżowa BIO po 4 m-cu – Hipp kaszka mleczna o smaku bananowym z sucharkiem BIO po 4 m-cu – Hipp kaszka mleczna Owsianka z jabłkami BIO po 5 m-cu
KASZKI NESTLE
– Nestle kaszka mleczna manna po 4 m-cu |
1-2 x dziennie jako posiłek; bezmleczne podajemy z mlekiem matki lub MM w ilości stosownej do preferowanej konsystencji lub wg sugestii producenta | ilość stosowna do preferowanej konsystencji lub wg sugestii producenta |
zboża glutenowe | manna, kaszki pszenne, owsiane, orkiszowe, wielozbożowe | 2-3 g / pół łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego z glutenem lub kaszki manny w przecierku jarzynowym lub mleku matki – raz dziennie (2-3 g/ 100 ml posiłku) | gotowe kaszki wg instrukcji producenta |
5-6 m. życia | tłuszcze | olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek. | tłoczone na zimno, extra vergine, odpowiednio przechowywane (ciemna butelka, niska temperatura) | kika kropli dziennie | w zupce |
jaja | żółtko jaja lub żółtko i białko jednocześnie | można spróbować wprowadzić żółtko lub jajko – jeśli dziecko bez problemu toleruje wprowadzone dotąd pokarmy (najnowsze rekomendacje) | pół ugotowanego żółtka co 2 dzień | w zupce | |
mięso | indyk, kurczak, królik, cielęcina | można spróbować wprowadzić mięso gotowane – jeśli dziecko bez problemu toleruje wprowadzone dotąd pokarmy (najnowsze rekomendacje) | ok.10 g ugotowanego mięsa co 2 dzień (2 łyżeczki – waga surowego mięsa), następnie codziennie | w zupce | |
ryby | słodkowodne i morskie, chude oraz tłuste – makrela, mintaj, łosoś, dorsz, pstrąg | można spróbować wprowadzić rybę gotowaną – jeśli dziecko bez problemu toleruje wprowadzone dotąd pokarmy (najnowsze rekomendacje) – z pewnego źródła, najlepiej świeże lub mrożone (jeśli nie mamy dostępu do świeżych). Puszkowane/ wędzone/ etc. – nie! | 10 g ugotowanej ryby 1-2x/ tydzień | w zupce | |
przyprawy | NIE | N/A | N/A | N/A | |
deserki mleczne | NIE | N/A | N/A | N/A |
UWAGI |
10 żelaznych zasad na PIERWSZY ROK:
1. Podstawą żywienia dziecka przez pierwszy rok jego życia jest MLEKO (matki lub modyfikowane).
2. Posiłków nie doprawiamy (jako pierwsze przyprawy wprowadzimy nieco później niektóre delikatne w smaku zioła, jak najpóźniej, nie wcześniej niż po pierwszym półroczu życia.
3. Pragnienie zaspokajamy wodą (sok traktujemy jako POSIŁEK – porcję owoców, najlepsze będą soki PRZECIEROWE, nie wyciskane).
4. Rozszerzanie diety rozpoczynamy od podania dziecku warzyw, a nie słodkich owoców, które na pewno dziecku posmakują, ale mogą skutecznie zniechęcić do mniej słodkich warzyw.
5. 3-4 razy w tygodniu podajemy maluchowi jajko – według najnowszych wytycznych możemy podać od razu całe jajko – bez rozdzielenia na białko i żółtko.
6. Po wprowadzeniu do warzywnych obiadków mięsa, zastępujemy je raz w tygodniu rybą. Jeśli dziecko dobrze toleruje ryby, podajemy je 2 razy w tygodniu (wymiennie z mięsem).
7. Nie ma potrzeby opóźniania wprowadzania do diety dziecka składników potencjalnie alergizujących, jak np. gluten, białko jaja kurzego, truskawki. Ekspozycję na gluten wdrażamy nie później niż przed ukończeniem pół roczku. Fermentowane niesłodzone przetwory mleczne (np. jogurt) wprowadzamy przed ukończeniem roczku, natomiast niefermentowane (sery, twarożki, mleko) dopiero w 2 r.ż.
8. Żywność dla dzieci powinna być jak najmniej przetworzona – parówki, pasztety sklepowe, deserki odpadają 🙂
9. Dobrze jeśli 7-8 miesięczne dziecko będzie dostawało posiłki już nie w formie puree, tylko rozdrobnione i posiekane, jeśli wybraliście bardziej tradycyjną metodę niż BLW. Miksujemy tylko w pierwszym okresie rozszerzania, stopniowo przechodzimy do rozgniatania, siekania, rozdrabniania na coraz większe cząstki.
10. W miodzie mogą występować składniki wywołujące botulizm dziecięcy, dlatego zaleca się go podawać dzieciom dopiero po pierwszych urodzinach. Cukru i słodyczy unikamy nie tylko w pierwszym roku życia, ale przez całe dzieciństwo naszego potomka 😉 |
To także może Cię zainteresować ;):