Nie znam dosłownie nikogo, kto nie kocha pizzy 🙂

 

U nas w domu od dawna nie kupuje się gotowej, a do pizzerii jeździmy może raz w roku, żeby sprawić frajdę nieletnim.

 

Co tydzień natomiast pieczemy fantastyczną pizzę na spodzie z mąki pełnoziarnistej. Pizza jest znacznie smaczniejsza od klasycznej pszennej i bije rekordy popularności zwłaszcza w kręgach osób z insulinoopornością – przepis jednak polecam WSZYSTKIM miłośnikom pizzy, nie tylko dbającym o insulinę. Znajdziecie go TUTAJ – KLIK!

 

No i dziś właśnie miałam tę pizzę przygotować na obiad… niestety! W ostatniej chwili okazało się, że jedyna mąka, jaką posiadam, to ryżowa, z drożdży zostały zaledwie okruszki, a dostępne warzywa to paczka mrożonych kalafiorów, mrożony szpinak i kartonik bio przecieru pomidorowego 😀

 

Pogłówkowałam chwil kilka i oto przedstawiam Wam autorską wersję pizzy na kalafiorowym spodzie: PIZZĘ KALAFIOROWO-SZPINAKOWĄ. Słusznie głosi mądrość ludowa: potrzeba jest matką wynalazku!

 

Na dowód wiarygodności przepisu wklejam Wam dużo szczegółowych fotek. Co do smaku – musicie mi zaufać: REWELACJA. Absolutna torpeda 🙂

 

 

PIZZA KALAFIOROWO-SZPINAKOWA – BEZ GLUTENU

 

Składniki na ciasto:

 

  • 450 g mrożonego kalafiora
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 5 jaj
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej (w wersji „glutenowej” – mąka pełnoziarnista typ 1850-2000, pszenna albo żytnia)
  • sól, oregano
  • kostka żółtego sera, tak 150-200 g – starta na grubych oczkach

 

Składniki na wierzch:

 

  • przecier pomidorowy bio i przyprawy do niego (co kto lubi)

 

 

  • kolejne 150-200 g tartego sera
  • pokrojona drobno szynka lub polędwica
  • kiszone ogórki – 2-3 sztuki
  • cokolwiek nadającego się do pizzy posiadasz w lodówce

 

Sposób przygotowania:

 

  • kalafior i szpinak rozmrażamy
  • szpinak porządnie odciskamy, ma być zwarta masa bez soku/ wody
  • rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni
  • kalafior blendujemy z jajkami, przelewamy do miski
  • dodajemy szpinak, przyprawy
  • dodajemy 2-3 łyżki mąki (niekoniecznie ryżowej, może być jakakolwiek)
  • zagniatamy ciasto 🙂 (powinno być dość gęste) i wykładamy równą warstwą do natłuszczonej formy (u nas specjalna blaszka do pizzy – z dziurkami. Szałowa, szczególnie do takich eksperymentów, ponieważ zapobiega „duszeniu się” ciasta w soku, jaki pod wpływem temperatury mogą puścić warzywa. Jeśli takowej nie posiadasz, możesz profilaktycznie odparować kalafiorka i szpinak na patelni zanim przejdziesz do przygotowania ciasta).
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut

 

 

  • wyjmujemy, pędzlujemy przecierem, układamy szynkę i plastry ogórka (lub inne różności), posypujemy serem

 

 

  • dopiekamy jeszcze 8-10 minut aż ser się ładnie rozpuści.

 

 

 

 

Przysięgam, niebo w gębie!

Smacznego 🙂 🙂 🙂

 

 

2 comments on “Kalafiorowo-szpinakowa ZIELONA PIZZA bez glutenu – PYSZNA!
  1. Kuchnia i Kwiaty napisał(a):

    Bardzo mi miło, że pizza pełnoziarnista z mojego przepisu smakuje 🙂 A tę kalafiorowo-szpinakową koniecznie muszę wypróbować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
    Gosia

    • Aneta napisał(a):

      Pizza, jak wspomniałam, bije WSZELKIE rekordy pośród osób na diecie niskoglikemicznej, którym mam przyjemność pomagać 🙂 oraz na wszystkich moich „domówkach” i przynajmniej raz w tygodniu w ramach obiadu dla rodziny. Dziękuję Ci ogromnie za ten przepis – robięza każdym razem inny wariant, ale ciasto zawsze Twoje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *