Najprostsza tarta owsiana z owocami – wegańska, bezglutenowa, bez jaj, cukru, nabiału:

 

 

 

Składniki:

 

– 3 szklanki płatków owsianych lub domowego muesli (u nas płatki owsiane, suszone owce bio, różne orzechy, słonecznik, gorzka czekolada 90%)

 

– olej kokosowy 2-3 łyżki na każdą szklankę płatków

 

– owoce – dowolne, sezonowe, świeże lub mrożone, w całości lub cząstkach.

 

 

 

 

 

Wykonanie:

 

 

Najprostsze pod słońcem ;).

 

Płatki grubo mielimy w młynku lub metodą pulsacyjną w blenderze,

 

dodajemy do nich miękki olej koko i ewentualne słodziło (ksylitol, syrop z agawy, miód, namoczone i zmiksowane daktyle suszone  – co kto lubi i może),

 

ugniatamy rękoma dość sypiące się i kruche „ciasto”.

 

Foremkę natłuszczamy, wykładamy dość ściśle owocami, nakrywamy ciastem.

 

Zapiekamy w piekarniku, na termoobiegu, w temp. 200 stopni przez 20-30 minut lub do zrumienienia się warstwy owsianej.

 

Owoce puszczą rzecz jasna masę soku, ale tym nie będziemy się przejmować – po wstępnym przestudzeniu nakładamy na foremkę płaski talerz lub półmisek i zdecydowanym ruchem przewracamy nasze ciacho do góry nogami 🙂 i już 🙂 – całość zajmuje około pół godziny, a tarta smakuje-  rajem 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *