Przy okazji zakupów 🙂
 
Często pytacie, jakie polecam PIECZYWO – skład dostępnych powszechnie chlebów wcale nie jest oczywisty i nie jest wszystko jedno, jaki wybierzemy :). Wybór jest ogromny, materiał na długi wpis w blogu – tutaj króciutko o pieczywie szczególnie dobrym dla osób, u których zdiagnozowano IO (ale nie tylko, bo niezwykle wartościowym dla KAŻDEGO z nas), a więc koniecznie:
 
🍞 100% MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU,
🍞 KRÓTKI, PROSTY SKŁAD,
🍞 BRAK CUKRU/ SYROPÓW WSZELAKICH/ MIODU/ SŁODU, etc.,
🍞 BRAK SKROBI, PŁATKÓW ZIEMNIACZANYCH, NIEZIDENTYFIKOWANYCH MĄK i tym podobnych :).
 
!!! UWAGA, NIE KAŻDY CHLEBEK Z HASŁEM „PEŁNOZIARNISTY” W NAZWIE JEST RZECZYWIŚCIE W 100% PEŁNOZIARNISTY !!!
Często producent nazywa „pełnoziarnistym” pieczywo, które zawiera po prostu pewną DOMIESZKĘ mąki pełnoziarnistej – czasem zaledwie kilka do kilkunastu procent 😏
 
❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗
 

TOP-TEN-LISTA 100% PEŁNOZIARNISTYCH o super składzie, ogólnodostępnych

– kolejność przypadkowa, „lecę” z pamięci 😉

 
❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗ ❗❗❗❗❗❗
 
1. Zielony CHLEB 7 ZIAREN – BIEDRONKA – naturalny zakwas żytni 28% (woda, mąka żytnia), woda, pełnoziarnista mąka żytnia 20%, ziarno żyta 13,5%, siemię lniane 6%, ziarno słonecznika 3,4%, ziarno dyni 1,8%, ziarno soi 1,8%, sezam 1,4%, mak 1,1%, sól, błonnik owsiany, drożdże, grys jabłkowy.
 
2. MESTEMACHER BIO CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY Z AMARANTUSEM I QUINOA 350 G 0.35 kg – rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia razowa, woda, amarantus (5%), quinoa** (5%), sól morska, drożdże.
 
3. MESTEMACHER BIO CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-OWSIANY 300 G 0.30 kg – rozdrobnione ziarno żytnie 36%
produkty owsiane 23% (ziarno owsa, płatki owsiane, otręby owsiane), woda, ziarna słonecznika 3%, sól morska
 
4. BENUS CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY 300 G 0.30 kg – rozdrobnione ziarno żytnie, woda, sól, drożdże
 
5. MESTEMACHER CHLEB ŻYTNI PARTY 250 G 0.25 kg – rozdrobnione ziarno żytnie, woda, sól, drożdże
 
6. CASTELLO BIO ORGANIC (LIDL), żytni razowy z łamanym ziarnem, 500 g – śruta żytnia, woda, sól morska, drożdże; CASTELLO BIO ORGANIC (LIDL), żytni razowy z orkiszem oraz zielonym suszonym ziarnem orkiszu – śruta żytnia, woda, 8% śruta z pszenicy orkisz, 2% śruta z zielonego suszonego ziarna pszenicy orkisz, sól morska, drożdże.
 
7. MESTEMACHER SIEMIĘ LNIANE PLUS 250 G – rozdrobnione ziarno żytnie (54%), woda, siemię lniane (6%), otręby pszenne (4%), sól, błonnik owsiany, drożdże.
 
8. VITA STAR CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNI Z WYSOKA ZAWARTOŚCIĄ BŁONNIKA POKARMOWEGO, KAUFLAND – mąka pełnoziarnista żytnia 43%, otręby owsiane 7% , otręby pszenne 3%, woda, sól, drożdże
 
9. SCHULSTAD FITNESS STYLE CHLEB ŻYTNI 7 ZIAREN 390 G – naturalny zakwas żytni (28%), woda, pełnoziarnista mąka żytnia (20%), ziarno żyta (13,5%), siemię lniane (6%), ziarno słonecznika (3,4%), ziarno dyni (1,8%), ziarno soi (1,8%), sezam (1,4%), mak (1,1%), sól, błonnik owsiany, drożdże, grys jabłkowy
 
10. MESTEMACHER BIO CHLEB ZE ZŁOTYM SIEMIENIEM LNIANYM + CHIA – rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia razowa, woda, siemię lniane złote (5%), nasiona chia (3%), sól morska, drożdże.
 
… pewnie coś jeszcze by się znalazło gdyby porządnie szukać 🙂
 
SMACZNEGO 😉
 
**************************************************
 
11. Chleb żytni pełen przemiał 500g PIEKARNIA BIAŁOBRZESKI oraz Chleb żytni razowy ze słonecznikiem PIEKARNIA BIAŁOBRZESKI (dostępne np. w Piotrze i Pawle) – mąka żytnia z pełnego przemiału 70%, zakwas żytni razowy, woda, sól / mąka żytnia razowa 60%, otręby żytnie, zakwas żytni razowy, pestki słonecznika 10%, woda, sól.
BUŁKI wieloziarniste fitness PIEKARNIA BIAŁOBRZESKI – mąka pszenna razowa 40%, mąka żytnia razowa 40%, drożdże, ziarna 20%, woda, sól.
 
12. Chleb żytni razowy SMAKI NASZEJ ZIEMI 350 g – bez drożdży, polepszaczy, konserwantów – (PIOTR i PAWEŁ): mąka żytnia razowa, woda, sól kamienna
13. CHLEB ŻYTNI 100% – Piekarnia Jakubowscy (dostępność: http://www.piekarnia-jakubowscy.pl/nasze-sklepy )- mąka żytnia razowa, woda, zakwas żytni (mąka żytnia, woda), drożdże, sól.
14. (UK/ Sainsbury/’s), MESTEMACHER ORGANIC SUNFLOWER SEED BREAD, skład: grains (whole rye meal, whole rye flour), water, sunflower seed 5%, sea salt, yeast.
15. (UK) MESTEMACHER WHOLE RYE BREAD WITH WHOLE RYE KERNELS, skład: organic whole kernel rye, water, organic whole rye flour, sea salt, yeast.
16. (UK) WHOLE RYE BREAD WITH WHOLE RYE KERNELS, skład: whole kernel rye, water, wholemeal rye flour, salt, oat fiber, yeast.
17. TORUŃ, BYDGOSZCZ – EKO PIEKARNIA Ryszard Piasecki http://www.ekopiekarnia.republika.pl/produkty.html : m.in.:
CHLEB EKO PSZENNO-ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE – mąka pszenna razowa 50%, mąka żytnia razowa 50%, sól kamienna
CHLEB EKO RAZOWY PSZENNY ORKISZOWY – mąka razowa pszenna orkiszowa, sól kamienna, drożdże
BUŁECZKI EKO RAZOWE PSZENNE – mąka pszenna razowa, sól, drożdże

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 18. WROCŁAW (Pasaż Grunwaldzki, Bazar Smakosza) , Piekarnia VitaFit https://www.facebook.com/vitafit.piekarnia/ ; http://www.vitafit.waw.pl/ : CHLEB 100% ŻYTNI MĄKA 2000: mąka żytnia typ 2000, woda, sól. 
19. WROCŁAW
 

Piekarnia Domowa Bielany Wrocławskie tel. 600-30-89-49 piekarnia@sklepiknazdrowie.pl sprzedaż w środy i soboty: Sklepik „Na Zdrowie” Agata Turkowska bazar „Komandor” ul. Radosna 38 (pawilon C5)

–  Chleb orkiszowy „FARAON” składniki: pełnoziarnista mąka orkiszowa, woda źródlana, sól, dodatki: ziarna siemienia lnianego, posypka: nasiona czarnuszki,

Chleb owsiany „OWSIANY” składniki: pełnoziarnista , świeżo mielona mąka owsiana, płatki owsiane, woda źródlana, sól, dodatki: ziarna siemienia lnianego, suszone owoce żurawiny***, posypka: ziarna sezamu i mak

Chleb gryczany – na zamówienie

 _____________
*** Potwierdzono możliwość złożenia zamówienia na chleb BEZ żurawiny 🙂
20. ASPROD – piekarnia i cukiernia http://asprod.com.pl/ (lokalizacje na stronie w zakładce „gdzie kupić”): CHLEB JAKUBOWY, skład: mąka żytnia razowa 71.8%, woda, słonecznik 10.4%, siemię lniane 7.7%, żyto krojone 5.4%, sezam 1%, płatki owsiane, sól, drożdże.

21.Warszawa, Elbląg, Gliwice, Zielona Góra, Ostrzeszów, Legnica, Wołów, Polkowice, Prochowice, Jelcz Laskowice, Oława, Świdnica, Jawor, Złotoryja, Brzeg Dolny, Jaworzyna Śląska, Świebodzice, Środa Śląska, Lubiąż, Opole, Brzeg, Ozimek, Niemodlin i Wrocław (lokalizacje na http://www.weget.pl/)

 

– Chleb weget żytni pełnoziarnisty: mąka żytnia 2000 (zakwas),mąka żytnia z pełnego przemiału, woda, sól kamienna.
– Chleb weget graham: mąka grahamka, zytnia 2000 (zakwas), z pełnego przemiału, woda, sól kamienna.


– Chleb weget żytni 100%: mąka żytnia z pełnego przemiału, woda, sól kamienna.


– Chleb weget z sezamem: mąka pszenna i żytnia z pełnego przemiału, sezam, sól kamienna, woda.


– Chleb weget z dynią: mąka pszenna i żytnia z pełnego przemiału, dynia, sól kamienna, woda.


– Chleb weget z soją: mąka pszenna i żytnia z pełnego przemiału, soja, sól kamienna, woda.


– Chleb weget z lnem: mąka pszenna i żytnia z pełnego przemiału, len, sól kamienna, woda.

 

 

 

22. WARSZAWA Piekarnia Piwoński http://www.tradycyjnapiekarnia.pl/nasze-wypieki.html

 

Chleb razowy na zakwasie, skład: mąka żytnia razowa, woda, sól

 

 

Chleb razowy z dynią, skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, pestki dyni

 

 

Chleb razowy ze słonecznikiem, skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, słonecznik

 

 

Chleb graham, z mąki graham, czyli mąki pszennej z pełnego przemiału (tzw. pełnoziarnistej) na żytnim zakwasie. Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham)**, zakwas (mąka żytnia, woda), drożdże, sól

 

 

Chleb graham z ziarnem, z mąki graham, czyli mąki pszennej z pełnego przemiału (tzw. pełnoziarnistej) na żytnim zakwasie. Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham)**, zakwas (mąka żytnia, woda), sól,drożdże, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane

 

 

Graham z kminkiem. Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham)**, zakwas (mąka żytnia, woda), sól,drożdże, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, kminek

 

 

________________________________________________________________________

** mąka typu 1800!

 

23. GDYNIA Sklep EcoSmaki, ul. Władysława IV 51 Chleb żytni razowy czarnuszka z pomidorem, skład: mąka żytnia typ 2000, woda, suszone pomidory, czarnuszka, sól

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *