Ale PASZTET!

Na zdrowym talerzu zawsze najbardziej brakowało mi PASZTETU, takiego gładkiego pasztetu do SMAROWANIA. Robiłam pasztety pieczone i wege na 100 sposobów, ale to nie to samo jednak ;).

W końcu DZISIAJ udał mi się pasztet konsystencją i kolorem niemal identyczny z tymi najpodlejszymi sklepowymi, ALE!!! 

▶️ 100% NATURALNY SKŁAD
▶️ PRAWDZIWY MIESNY SMAK
▶️ BEZ KONSERWANTÓW, SKROBI, MOM!
▶️ PRZEPIS 2w1 – można smarować albo upiec w keksówce 


▶️ PROSTE WYKONANIE I MINIMUM SKŁADNIKÓW!
▶️ Wersja do smarowania nadaje się dla kilkumiesięczniaków nawet 

Dzielę się przepisem 🙂 dajcie znać, czy smakuje Wam tak, jak nam!

Pasztet z gotowanego mięsa z kurcząt

▶️ Składniki:

• Cały nieduży kurczak ze skórką – ok. 1,5 kg
• 500 g obranych ze skórki warzyw na rosół (marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por)
• 4 jajka
• 8 łyżek śmietany 18%
• 4 łyżeczki masła + odrobina do wysmarowania foremki
• 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
• Natka pietruszki
• 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
• 1 łyżeczka soli
• świeżo zmielony pieprz

▶️ Przygotowanie:

• Ugotuj całego kurczaka i obrane warzywa w osolonej wodzie – podobnie, jak gotujesz rosół, jednak w tym wypadku warzywa dodaj dopiero, gdy mięso odchodzi już od kości – ok. 1,5-2 h od zagotowania i gotuj rosół z warzywami kolejne 30 minut, nie dłużej.
• Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z bulionu, ostudź na sicie
• Mięso i warzywa 2-krotnie przepuść przez maszynkę do mięsa
• Jeśli chcesz otrzymać idealny pasztet do smarowania, w tym miejscu zakończ pracę, przełóż masę do suchych wyparzonych słoiczków i pasteryzuj w piekarniku (słoiki ustaw na blaszce w zimnym piekarniku tak, by się nie stykały. Ustaw temperaturę na 130ºC. Pasteryzacja powinna trwać 30-40 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw pasztet w piekarniku do całkowitego ostygnięcia)


• Jeśli chcesz otrzymać pasztet pieczony, do masy dodaj teraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
• Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
• Natłuszczoną keksówkę wypełnij masą, umieść w piekarniku w drugiej większej foremce z wodą – otrzymasz pasztet miękki i delikatny. Jeśli nie użyjesz foremki z wodą, pasztet mocniej przypiecze się na dnie i po bokach.
• Piecz pasztet ok. 1 godziny – będzie gotowy, gdy zacznie odstawać od brzegów foremki, na jego powierzchni pojawi się złotobrązowa skórka, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie czysty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *