Batoniki x 2: bez pieczenia i z piekarnika (do szkoły!)

Dzieciaki chciały słodkie 😉

1️⃣ BATONIKI BEZ PIECZENIA – orzechowo-cytrynowe <3
2️⃣ BATONIKI Z PIEKARNIKA – bananowo-daktylowe <3


1️⃣ 

Składniki: 
• 2 szklanki płatków owsianych górskich
• 2/3 szklanki masła orzechowego 100%
• ¼ szklanki miodu naturalnego
• Sok z 1 całej cytryny

Wykonanie:
• Składniki połącz w misce, a następnie wyłóż masą płaską formę, uprzednio spryskaną lekko olejem, lub specjalne foremki do batoników (np. https://www.tescomapolska.pl/foremki-na-zdrowe-batoniki-mus…) . Staraj się dobrze ugnieść masę na grubość około 1 cm. 
• Wstaw formę do zamrażarki do momentu, aż masa stężeje. 
• Pokrój gotową masę w kształt batoników przy pomocy ostrego noża maczanego we wrzątku lub rolki do krojenia pizzy :). Jeśli używasz foremek do batoników, to po prostu wysuń je ostrożnie na talerzyk 🙂
• Opcjonalnie możesz pokryć batoniki roztopioną w mikrofalówce gorzką czekoladą 🙂

2️⃣

Składniki:
• 3-4 banany, zmiksowane
• 150 g daktyli, namoczonych przez minut 30 minut we wrzątku, odcedzonych (nie wylewaj wody!), zmiksowanych
• 2 szklanki płatków owsianych górskich, w całości lub grubo zmielonych
• Ok. 3 szklanki ulubionych orzechów, migdałów, słonecznika łuskanego, pestek dyni, suszonych moreli – rozdrobnionych (większe orzechy można lekko potłuc, większe owoce – pokroić)
• Opcjonalnie – czekolada gorzka 85-90% kakao, potłuczona na kawałeczki

Wykonanie:
• Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 ºC
• Wszystkie składniki zagnieć w lepkie, gęste „ciasto”
• Rozłóż masę warstwą grubości około 0,5-1 cm na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (użyj do tego zwilżonych wodą z moczenia daktyli dłoni)
• Zapiecz masę w piekarniku przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 10 minut
• Po wyjęciu z piekarnika – ostudź całkowicie i pokrój w prostokątne batony.
• Jeśli batony będą wydawały Ci się zbyt „mokre”, możesz rozłożyć je na kratce i podsuszyć w obniżonej temperaturze (około 100 ºC) do ulubionego stopnia suchości.

SMACZNEGO! Kto sie skusi – dajcie znać, czy smakowały i pochwalcie się Waszymi batonikami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *