Bułeczki pełnoziarniste

Składniki na 6 dużych bułeczek (lub 8-10 mniejszych):

• 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
• 25 g świeżych drożdży w kosteczce (w temp. pokojowej!)
• 250 ml ciepłego mleka
• 50 ml oliwy
• 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

• Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki mleka z 2 łyżkami mąki i odstaw do wyrośnięcia – zaczyn powinien podwoić lub potroić objętość .
• Mąkę przesiej z solą do miski, dodaj olej, zaczyn i resztę mleka.
• Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk – uformuj kulę, przełóż do czystej, lekko wysmarowanej oliwą lub wysypanej maką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 – 75 minut (ciasto ma podwoić objętość).
• Wyrośnięte ciasto odgazuj, przełóż na blat i podziel na 6 równych części. Z każdej uformuj okrągłą lub podłużną bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem blasze. Natnij, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na min. 30 minut.
• W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180ºC (termoobieg, grzanie od dołu).
• Gotowe do pieczenia bułeczki smaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i piecz około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *