GOFRY CIECIORKOWO-SEZAMOWE w 5 minut

Gofry cieciorkowo-sezamowe:

Świetny sposób na przemycenie zdrowych składników niejadkom z wybiórczością pokarmową oraz dzieciom i dorosłym na dietach eliminacyjnych – BEZ GLUTENU, BEZ NABIAŁU, BEZ CUKRU 😉

📌 Na 8 goferków potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki oleju
  • pół szklanki napoju roślinnego lub wody
  • ćwierć szklanki nasion sezamu
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • cynamon i ksylitol do smaku dla wersji na słodko
  • LUB sól, suszone pomidory i dowolne zioła dla wersji wytrawnej 🤗

Wszystko blendujemy lub – w sytuacji nagłej 😉 – mieszamy widelcem do połączenia składników – ciasto powinno być gęste. Rozgrzewamy i natłuszczamy gofrownicę. Pieczemy nasze goferki partiami przez ok. 5 minut (około, dokładny czas zależy od gofrownicy – u nas Tefal) i zjadamy na ciepło z dodatkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *