MUFFINKI Z MAKIEM I CZEKOLADĄ

MUFFINKI Z MAKIEM I CZEKOLADĄ (przepis na 8 muffinek)

Składniki:

– 5 żółtek jajka

– 2 łyżki ksylitolu

– 1-2 łyżki gorzkiego kakao – np. Czarne Kakao Oetkera

– 5 łyżek mąki (dowolnej – np. z ciecierzycy) lub tartych orzechów/ migdałów

– 1 jogurt naturalny 0% typu greckiego Piątnica

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 100 g gorzkiej czekolady potłuczonej w kawałeczki

– 2 kopiaste  łyżki maku

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
  2. Żółtka utrzyj na gładką i lśniącą masę z ksylitolem i kakao
  3. Do masy dodaj jogurt, mak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj starannie mikserem
  4. Do ciasta dorzuć potłuczoną czekoladę i wymieszaj łyżką
  5. Masę przełóż do silikonowych foremek
  6. Piecz muffinki 30 minut, termoobieg z grzaniem od dołu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *