PIECZONY OMLET Z BIAŁEK – NA SŁODKO

PIECZONY OMLET Z BIAŁEK – NA SŁODKO

(przepis na porcję dla 2 osób lub 6 pojedynczych omlecików)

Składniki:

– 5 białek jajka

– 2 nieduże banany (ok. 160 g/ sztuka przed obraniem ze skórki)

– 4 łyżki mąki (dowolnej – np. z ciecierzycy) lub tartych orzechów/ migdałów

– borówki lub inne lekkie, drobne owoce

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
  2. Banany obierz, pokrój na plasterki i rozgnieć widelcem na puree
  3. Białka ubij na sztywną pianę
  4. Pod koniec ubijania zmniejsz do minimum obroty miksera i stopniowo dodaj do piany z białek mąkę oraz puree bananowe
  5. Masę przełóż do formy silikonowej i powciskaj w nią wybrane owoce
  6. Piecz na dolnej grzałce przez ok. 25 minut, a w razie gdyby omlet nazbyt rumienił się od góry – zmniejsz temperaturę  pieczenia do 150 stopni C
  7. Podawaj z płatkami migdałów 🙂

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *