Piernik bez mąki, bez cukru – pyszne bezglutenowe ciasto z gotowanej fasoli!

 

 

Świetne ciasto bez mleka, mąki i cukru – puszyste i wilgotne, o posmaku piernika, genialne na niedzielę!

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  • 560 g ugotowanej, ostudzonej i odsączonej czerwonej fasoli

 

  • 2 duże banany plus zdrowe słodzidło do smaku – u nas erytrol

 

  • 8 jaj

 

  • 3 łyżki oleju kokosowego

 

  • dużo cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków

 

  • 2 łyżeczki sody

 

  • wiórki kokosowe, bakalie – co kto lubi – 50-100 g

 

 

Sposób wykonania – wszystkie składniki zblendować, dodać bakalie, przelać do natłuszczonej foremki i piec przez ok.45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg).

 

 

Pycha!! nawet najmłodsi uwielbiają 😉

 

 

 

 

P.S. – Jeśli ktoś nie wie, że z fasoli – za nic się nie połapie! Smakuje jak normalny piernik!!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *