PLACUSZKI Z ANANASEM

• 1 szklanka mąki pełnoziarnistej – u nas żytnia, bo innej nie było 😉
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• opcjonalnie – 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
• 1 jajko
• pół szklanki mleka
• 1-2 łyżki miękkiego masła
• tłuszcz do smażenia
• 4 plastry ananasa z zalewy bez cukru (u nas takie: https://bioplanet.pl/ananas-plastry-w-soku-wlasnym-puszka-bio-400-g-amaizin/p5787)
• po kilka malin i borówek albo innych owoców, którymi wypełnisz plastry ananasa

Połącz w osobnych miseczkach składniki suche (mąka, proszek, sól, ksylitol) i mokre (jajko, masło, mleko), a następnie obie masy wymieszaj ręcznie łyżką lub trzepaczką. Rozpuść na dużej patelni na średnim ogniu masło klarowane i wyłóż plasterki ananasa. Smaż do momentu, aż lekko się skarmelizują po jednej stronie (około 2 minut) i dopiero wtedy odwróć. Po obróceniu wypełnij dziurki w plastrach owocem lub owocami, które przygotowałaś, a następnie zalej ananasy przygotowanym ciastem tak, by całkowicie je przykryło. Smaż, aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni (około 2 minut); następnie ostrożnie odwróć przy pomocy płaskiej łopatki i smaż przez kolejne 1,5–2 minuty. Podawaj gorące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *