Prawdziwy BISZKOPTOWY TORT WARZYWNY z kremem śmietankowym – bez mąki, cukru, glutenu!

#TORT #tortWARZYWNY #BEZglutenu #BEZmąki #wytrawnyTORT

Legalny. Kolorowy. Niskowęglowodanowy, bez glutenu i cukru. Tort z prawdziwym MIĘKKIM PUCHATYM BISZKOPTEM, z prawdziwym KREMEM na bazie śmietanki i twarożku, napakowany WARZYWAMI i… zjawiskowy!

Taki tort, który możesz jeść bez wyrzutów sumienia na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! I to niezależnie od faktu, czy masz właśnie urodziny, czy może niekoniecznie 😀

Przepis na TORT „MÓJ ULUBIONY”:

BISZKOPT:

– 6 jaj, osobno białka i żółtka

– szklanka mąki z ciecierzycy lub dowolnej innej mąki, jaką masz w domu

– sól do smaku, przyprawy (zioła, pieprz, papryka, suszone warzywa)

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, grzanie od dołu. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie (na najwolniejszych obrotach miksera) domiksuj do piany żółtka i stopniowo przesianą przez sito mąkę i przyprawy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż ostrożnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut – następnie wyjmijz piekarnika i zrzuć wraz z foremką z wysokości ok. 50 cm na blat lub podłogę, aby nie opadło, i jak najszybciej bardzo ostrożnie wyjmij z formy i usuń papier. Ostudź zupełnie, zanim przekroisz je na 3 równe blaty.

Baza do KOLOROWYCH KREMÓW:

– śmietanka 30% (400 ml)

– twarożek kanapkowo-sernikowy MÓJ ULUBIONY (ok. 500-600 g)

– sól do smaku

ZIELONY KREM (dodatki do bazy):

– świeży szpinak (100 g), sparzony wrzątkiem, odciśnięty i zmiksowany

– posiekane papryczki jalapeno (z zalewy octowej)

– pokrojona w kosteczkę niewielka zielona papryka

– (opcjonalnie) pół łyżeczki spiruliny dla koloru

RÓŻOWY KREM (dodatki do bazy):

– pęczek rzodkiewek startych na tarce i odciśniętych z soku

– posiekane ostre czerwone i pomarańczowe papryczki z zalewy octowej

– pokrojona w kosteczkę mała czerwona papryka

– 2-4 drobno posiekane suszone pomidory z zalewy oliwnej, odsączone

– (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki suszonego sproszkowanego buraka

JASNY KREM (dodatki do bazy)

– 200 g pieczarek, posiekanych drobniutko i podduszonych na wodzie do czasu, aż całkowicie odparuje z nich woda

– 3 jajka ugotowane na twardo, ostudzone, obrane i posiekane

– pokrojona w bardzo drobną kosteczkę niewielka żółta papryka

DO DEKORACJI:

– paski kolorowych papryk

– posiekany koperek

– ¼ kostki pomarańczowego cheddara, startego na wiórki

– plasterki rzodkiewek

– garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki

– po 2 łyżki groszku i kukurydzy z puszki

– kilka malutkich ostrych papryczek marynowanych

WYKONANIE KREMÓW:

Ubij śmietankę na sztywno (maksymalne obroty miksera). Podziel na 3 części i umieść w lodówce.

Podziel na 3 części serek.

Do pierwszej części serka dodaj ZIELONE DODATKI i starannie zmiksuj. Na koniec dodaj 1 część ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj na jednolitą, puszystą masę. Odstaw do lodówki.

Do drugiej części serka dodaj CZERWONE DODATKI i starannie zmiksuj. Na koniec dodaj 1 część ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj na jednolitą, puszystą masę. Odstaw do lodówki.

Do trzeciej części serka dodaj PIECZARKI oraz JAJKA i starannie zmiksuj. Na koniec dodaj 1 część ubitej śmietanki oraz paprykę i delikatnie wymieszaj na jednolitą, puszystą masę. Odstaw do lodówki.

WYKONANIE TORTU:

Na dno tortownicy, w której piekłaś biszkopt, wyłóż pierwszy blat biszkoptowy, a na niego pierwszą masę. Nakryj kolejnym blatem i drugą masą. Wyłóż na wierzch ostatni blat, dociśnij i odstaw na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie oddziel ostrym nożem tort od brzegów tortownicy, nakryj tortownicę talerzem i odwróć, by tort znalazł się „do góry nogami”. Ostrożnie usuń tortownicę.

Wierzch i boki tortu pokryj równomiernie trzecią masą. Boki udekoruj kolorowymi paskami papryki, zaczynając od dołu i uzyskując efekt wyplecionego koszyczka. Jeśli zabraknie Ci paseczków, dokończ dekorowanie boków koperkiem i cheddarem.

Górę tortu udekoruj oliwkami, groszkiem, kukurydzą, cheddarem, rzodkiewką i papryczkami.

Przechowuj w lodówce do chwili podania na stół 🙂

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *