RUSKIE PIEROGI – pełnoziarniste (+ praktyczne wskazówki!)

… u nas oczywiście razowe, a na dodatek ze skrobią oporną i swojskim twarogiem od mojej najwspanialszej teściowej. Dzieciaki małe i większe napchane pod korek ;-).
Kochasz RUSKIE? UDOSTĘPNIJ!

🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟

✔️ Farsz: 1 kg wczorajszych ziemniaków, 1 kg świeżego, kwąśnego twarogu, 4-5 cebul, sól i pieprz do smaku 🙂

Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, cebulę podsmażamy na odrobinie tłuszczu, wszystko mieszamy i doprawiamy.

✔️ Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1850, 450-500 ml bardzo gorącej wody, 6-8 łyżek oliwy.

Ciasto porządnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i dość klejące. Dzielimy na 3 części i po kolei wałkujemy, wycinamy krążki, faszerujemy, zaklejamy. Podczas produkcji pierwszej partii ciasto na 2 i 3 partię siedzi w woreczku lub nakrytym pokrywką garnku, żeby nie wysychało!

😎 TRICK NR 1 jeśli ciasto przypadkowo wyszło nam za suche i pęka – SPRYSKAJ je OLIWĄ W SPRAYU i poczekaj minutkę, aż odzyska elastyczność 🙂
😎 TRICK NR 2 żeby się łatwo sklejało, NIE PODSYPUJ NADMIERNIE MĄKĄ, a rancik zwilżaj wodą przy pomocy pędzelka przed złączeniem brzegów 😉

✔️ Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy na oko 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

😎 TRICK NR 3: Jeśli planujemy mrozić, to do wody do gotowania dodajemy oliwę, pierogi wyjmujemy od razu po wypłynięciu, studzimy, schładzamy w lodówce i zamrażamy na tackach lub płaskich talerzach, uważając, by się nie skleiły ze sobą. Porządnie zmrożone można już przesypać razem do jednego pojemnika/ woreczka do mrożenia.

Nam wyszło 60 sztuk, grubiutkich na maksa 🙂 SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *