Słodko-słono, słono-słodko… DESER DLA KONESERÓW (bez glutenu, cukru, nabiału!)

Słono-słodko, słodko-słono… Sezon na przetwory, więc – JANGINIZOWANE WIŚNIOCZEREŚNIE bez grama cukru, a do nich słone krakersy migdałowe lub owsiane bułeczki na słodkawo, co kto lubi 🙂 Smacznego!

P.S. Jeśli przemawia do Ciebie taka wariacja nt. nieśmiertelnego zestawu „owoc+orzechy” – udostępnij znajomym!

JANGINIZOWANE OWOCE NA ZIMĘ

Składniki:
• 1 kg umytych i oczyszczonych owoców, w razie konieczności obranych ze skórki i pokrojonych
• szczypta soli – najlepiej kamiennej lub kłodawskiej, ale nada się każdy rodzaj

Owoce umieść w płaskim garnku albo rondlu z grubym dnem. Dodaj szczyptę soli. Podgrzewaj na małym ogniu, w miarę upływu czasu coraz częściej mieszając masę, by się nie przypaliła. Gotuj tak długo, aż owoce rozpadną się i odparują do pożądanej konsystencji (czas będzie różny w zależności od rodzaju owoców). Gotowy dżem natychmiast przekładaj do suchych, wyprażonych w piekarniku lub wygotowanych słoiczków, zakręcaj i pasteryzuj w piekarniku. Gdy słoiczki ostygną, możesz przechowywać je jak każdy fabrycznie zamknięty dżem bez obawy, że owoce ulegną zepsuciu.

KRAKERSY MIGDAŁOWE

Składniki:
• 190 g mąki migdałowej
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 2 łyżki zmielonego rozmarynu (można zamienić na 30 g tartego parmezanu – wyjdą serowe)
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 3-4 łyżki lodowatej wody

Rozgrzej piekarnik do 180˚C. W dużej misce połącz mąkę migdałową, sól, pieprz i rozmaryn. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj widelcem. Stopniowo dodawaj po łyżce wodę, dokładnie mieszając, aż powstaną małe grudki, a ciasto zachowa zwartą konsystencję, gdy zostanie ściśnięte w dłoniach. Ciasto uformuj w okrąg, spłaszczając je tak równomiernie, jak to możliwe. Wyłóż je na arkusz papieru do pieczenia i nakryj drugim kawałkiem papieru. Rozwałkuj placek na grubość 5–10 mm. Za pomocą foremki lub nożyka pokrój na krakersy. Zrób widelcem dziurki w każdym ciasteczku i ostrożnie przenieś je na blaszkę do pieczenia (UWAGA! Jeśli ciasto nie będzie dobrze schłodzone, będzie kruszyć się przy próbie przeniesienia – jeśli tak się stanie, umieść je na 10 minut w zamrażarce, zanim zaczniesz dalej kroić). Piecz 15–20 minut, odwracając ciastka w połowie czasu pieczenia, aż będą złotobrązowe.

OWSIANE SCONES

Składniki na 6 bułeczek:
• 3 ½ kubka mąki owsianej (około 450 g)
• 4 łyżki zimnego masła, posiekanego (lub oleju kokosowego)
• 2 łyżki ksylitolu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
• 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego z dobrym składem
• 1 żółtko

Rozgrzej piekarnik do 200-220˚C. Posiekaj masło i połącz je ręcznie z mąką w dużej misce, aż utworzą się drobne okruchy. Wymieszaj ksylitol i proszek do pieczenia z solą i dodaj do mąki z masłem. Wlej mleko i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Wymieszaj ciasto, przełóż łyżką do foremki na bułeczki (polecam silikonową!) i przy pomocy pędzelka posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem. Piecz 12 minut 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *