Vegan jest MEGA! Prosty i pyszny obiad :-)

Na piąteczek – wegańsko 🙂


Kotlety z razowego kuskusu, fasoli i marchewki z domowym pesto bazyliowym i kiszoną własnoręcznie sałatką z ogórków, cebuli, papryki i co tam się nawinęło do słoja 😀

Wegańskie kotlety z razowego kuskusu

• szklanka drobno startej marchewki 
• pół puszki odsączonej białej fasoli
• około ⅓ szklanki kuskusu razowego przygotowanego wg przepisu na opakowaniu (ilość po ugotowaniu)
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku
• 2-3 łyżki oleju lub oliwy
• 3 łyżki płatków owsianych górskich lub mąki owsianej
• pół cebuli poszatkowanej w piórka
• ząbek czosnku
• Przyprawy: jakie kto lubi, polecam np. kmin rzymski, kurkumę, suszoną natkę pietruszki, etc. 🙂

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Fasolę zblenduj z olejem, cebulą i czosnkiem. Startą marchewkę odciśnij z soku przez gazę lub na sicie. Masę fasolową wymieszaj z marchewką, ugotowaną kaszą i płatkami owsianymi. Z masy utocz kulki, rozpłaszczaj je delikatnie i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30–40 minut (w połowie czasu pieczenia ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę – dopóki nie są dobrze wypieczone, mogą wydawać się dość kruche!).
NAJLEPSZE NASTĘPNEGO DNIA, GDY SMAKI SIĘ PRZEGRYZĄ, A KOTLECIKI NABIORĄ ZWARTOŚCI I DELIKATNOŚCI 🙂

Kiszona SAŁATKA:

Kisić możesz wszystko, nawet owoce. Kiszonki nadają się do spożycia już po kilku dniach, najlepiej jednak smakują po ukończeniu procesu fermentacji (zależnie od temperatury otoczenia – od dwóch do kilku tygodni). Oprócz kopru i chrzanu możesz dodawać do nich liście wiśni, dowolne świeże zioła, warzywa liściaste – na przykład botwinę lub kapustę. Do kiszenia nadają się zarówno warzywa w kawałkach lub plasterkach, jak i poszatkowane/starte na wiórki (w tym drugim przypadku otrzymasz w efekcie gotową do spożycia kiszoną sałatkę). Warto zapamiętać uniwersalny przepis na solankę: około 1-2 łyżek soli na litr wody lub sól w ilości 1,5–2% masy użytych warzyw :-).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *