WEGAŃSKA ZUPA RAW – przekąska w minutę!

Mój hit na takie dni, gdy albo nie mam czasu, albo ochoty na chrupanie codziennej porcji warzyw 😉 – „zupa” typu chłodnik albo – jak kto woli – raw 🙂

Wegańska, błyskawiczna i pyszna, napakowana antyoksydantami, rozgrzewajaca i… całkiem sycąca.

Składniki na 1 porcję zupy:

  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze – wyszorowane szczoteczką, bez obierania
  • 2 duże pomidory , umyte i pokrojone na ćwiartki
  • sok z połowy pomarańczy
  • do smaku – papryczka chili lub jalapeno (w wersji nieostrej można zastąpić suszonymi pomidorami lub pominąć)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki natki pietruszki i/lub świeżej bazylii
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny/ ziołowy/ cytrynowy, bazylia, oregano, kolendra, mięta, papryka mielona, etc.
  • do posypania – migdały w płatkach/ słupkach lub tłuczone, czosnek suszony w płatkach

Wykonanie: banalnie proste!

Warzywa miksujemy jak najdrobniej z dodatkiem soku pomarańczowego, całość doprawiamy, przekładamy do miseczki, posypujemy płatkami czosnku i migdałów oraz natką/ bazylią – GOTOWE 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *